dilluns, 27 de febrer del 2012

L'humor irreverent (actuació de Xavi Castillo a Godella)


Cartell anunciador del show
  
L'escenari amb els comentaris d'actualitat dels diaris i part de l'atrezzo (Fotos de Pakiu)
  
            Ahir diumenge, a les 19 hores va tenir lloc al Centre d'Art "Villa Eugenia" del nostre poble, l'actuació de Xavi Castillo, un actor que ha anat assolint una gran popularitat, sobretot després de les seues paròdies de l'actualitat política valenciana, i de la seua difusió mitjançant Internet. Darrerament, el seu programa de televisió "Veriueu-ho" que emet Levante TV tots els dimarts, s'està convertint en un autèntic fenomen, i el que va començar per Internet a les xarxes socials, ha donat el pas següent cap a la popularitat total. Sense anar més lluny, aquesta setmana passada, el seu espectacle "Veriueu-ho Show" va ser representat gairebé tots els dies, per això es va ressentir la gola del Xavi, que ara està patint els efectes de tant d'esforç (només li faltava la seua aparició a la "mani" del dissabte). Perquè cal dir que l'espectacle, del que ací a Godella va fer un "remix", consisteix en un monòleg de gairebé dues hores de duració, on Xavi Castillo, compta tan sols amb l'acompanyament del tècnic que va reproduint les músiques i els efectes de so, i que això és la companyia de teatre "Pot de Plom" de la que l'actor alcoià ens parla com si foren una caterva, però que en aquest cas tan sols són ells dos, més, potser també, el conductor de la furgoneta i l'encarregat del merchadinsing (i que no siguen la mateixa persona...).

L'escenari amb els comentaris d'actualitat dels diaris i part de l'atrezzo (Fotos de Pakiu)

            Abans de contar una mica en què va consistir el monòleg, volia dir que la primera qüestió que se'ns va plantejar va ser l'adquisició de les localitats, ja que l'aforament de la sala és de cent cinquanta cadires, i la demanda per veure'l era prou més elevada, com es pot comprendre després de la popularitat de la que parlava abans. Per això volia, una mica com fa el Xavi en un dels seus esquetxos més càustics, donar-li una "bascollà" o calbot,  al responsable que va plantejar fer aquest espectacle en aquestes condicions, doncs, si bé és un fet la impossibilitat de fer-ho al Teatre Capitolio, que hagués estat el lloc ideal, també hi ha altres opcions, com podria haver estat el saló de Villa Teresita, o bé el Pavelló Municipal, que hagués evitat el que molta gent es quedés sense poder veure l'espectacle. Així que, com deia aquell programa radiofònic, que no sé si encara faran, "A qui corresponga..."

El Capita Moro: "Això ho pague jo!"

            El show va mamprendre amb puntualitat, amb l'aparició del "Capità Moro", un dels personatges més populars de l'actor d'Alcoi, amb la seua consigna que s'ha fet tan popular: "Això ho pague jo!", que va fer amb la veu "carajillera" del cafè-licor, molt més potenciada per l'afonia que patia de presentador de l'espectacle, donant pas ja a l'actor, que va anar  esquitxant l'actualitat política i social del nostre malaurat País, que es troba al capdavant del rànquing de l'Estat en corrupció, deute, atur, retallades socials, i totes aquelles qüestions més negatives, i que com diu el mateix actor, moltes vegades el fa canviar el que havia programat, doncs, encara estan eixint nous casos a cada dia que passa. 

Parodiant els anti-disturbis

Acudit sobre les manifestacions dels estudiants

            En primer lloc es va centrar una mica en allò que és més actual, com és el cas de les manifestacions dels estudiants, la repressió desproporcionada de les "forces de l'ordre", etc.. Va estar molt encertada la comparació dels quaderns escolars de l'Educació Infantil (dels que el Xavi deia, fent broma, que se prepararen els polis...), amb el lema del nou govern espanyol del PP: "Recorta, pega i colorea...". També va tocar uns altres temes, que ja són clàssics a les seues paròdies: El cas Gürtel, el judici a Camps i Costa, Alfonso Rus, Fabra, Canal 9, el Papa Ratzinger, l'alcaldessa de València, etc., tot salpebrat amb els comentaris de la premsa sobre tots els temes, així com les declaracions dels protagonistes. 

Foto: Amb el meu amic Pakiu i el Xavi, després de la seua actuació

            Resumint, un espectacle corrosiu, irreverent i sarcàstic que, com diu el mateix actor, moltes vegades es queda curt amb el que és la realitat, i del que també destacaria la gran varietat de recursos teatrals de l'actor, com són les caricatures dels personatges, la creació de personatges ficticis (com el Julio del poble d'Alcoi, que és l'inventor de l'expressió veriueu-ho),  així com la seua entrega total al públic. Vaig riure a la gana, doncs això és del que es tractava principalment, i després cap a casa a tornar amb els problemes del dia a dia: l'ERO, l'atur, la pujada dels imposts, les retallades dels drets, la manca d'ajudes, etc... I el pitjor de tot... 

Que, de moment, no hi veig la solució!     

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada