dijous, 11 de juliol del 2013

Són patètics! (Reflexions sobre l'enèsima "Batalla de València")


El conseller Císcar sentant càtedra...  (imatge pressa de  Google)

            Les darreres setmanes estem assistint (impertèrrits com sempre) a la darrera "Batalla de València", i ja m'he descomptat de les que van...

            Sembla que quan les coses van malament pels nostres governants, és quan treuen aquestes inútils polèmiques que no ens duen enlloc. És el mateix que el tema de l'aigua (sobretot en relació al transvasament de l'Ebre), però com ara, per sort,  no hi ha sequera, millor tornar al tema de sempre, que la veritat és que ja cansa... El veritable tema, és l'anticatalanisme acèrrim i cavernícola, que sembla (encara que siga trist) que segueix donant vots, i he dit que és ben trist perquè jo pensava (potser de manera càndida i innocent), que tot açò s'acabaria en quan les generacions més joves accediren a l'ensenyament de la nostra llengua, de la seua història, de com va vindre als nostres territoris amb la conquesta de Jaume I, el repartiment de les terres, i el repoblament posterior, que es va realitzar en diferents etapes. Totes aquestes qüestions han estat documentades pels historiadors i refrendades per la romanística moderna al llarg dels anys, per totes les Universitats d'arreu del món. A més a més, es va crear l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) com a orgue consultiu per a totes aquestes qüestions, amb el consens dels partits majoritaris (jo de sempre he estat en contra, perquè pels aspectes normatius de la nostra llengua tenim l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), el mateix que existeix la RAE per a tot l'àmbit lingüístic de l'espanyol), i l'acadèmia sempre ha estat una mica entre dues aigües. Només cal recordar que no han estat capaços de col·laborar al DCVB (Diccionari Català-Valencià-Balear "on line"), on fins i tot està representat el  Principat d'Andorra. Però sembla que la gent jove, per desgràcia, té unes altres prioritats, i tot aquest assumpte, encara que em sap greu dir-ho, li rellisca una mica. És per això que encara es pot treure profit d'aquesta autèntica bajanada de la secessió lingüística, i el mateix persones sense cap formació acadèmica es senten amb capacitat de dir la seua, malgrat que facen el més gran dels ridículs, com per exemple proclamant als mitjans de comunicació, que això del valencià és encara més antic que la vinguda del romans (els portadors del llatí, la llengua mare...). És com si afirmàrem sense que se'ns enrojolés la cara, que quan els anglesos arribaren a Amèrica, els "indis" els ensenyaren a parlar en anglès, i després aquests importaren la llengua de Shakespeare al seu lloc d'origen, i el mateix podríem afirmar del cas de l'América Llatina, descoberta i repoblada pels espanyols  No se n'adonen que qualsevol persona amb dos dits de front pot comprendre aquesta lògica, sense necessitat de tenir una gran formació filològica? Tanmateix, de sempre s'ha dit ací al meu poble que la ignorància és molt atrevida.

            Tot açò, no és el més greu, perquè tots sabem que entitats com "Lo Rat Penat", Coalició Valenciana, el GAV (Grup d'Acció Valencianista), etc., existeixen per tan sols aquesta raó d'ésser, i no dubten en afirmar autèntiques i veritables falàcies, com potser dir que el rei Jaume I va redactar el Llibre dels Furs, el Llibre del Repartiment, i la seua Crònica, en romanç per a que l'entengueren els valencians. Però aquestes persones, no saben que el rei redactava els documents pels senyors (els únics que podien llegir-los), i que aquells senyors venien amb ell? I també ignoren que es referia a aquell romanç en moltíssimes ocasions com "nostre romanç". En cap lloc he llegit que digués el seu romanç (en referència a la gent que ací vivia en tems de la conquesta), per no parlar ja de quan al seu manifest (ple de mala bava) "Lo Rat Penat" diu que la llengua del rei era l'occità. Però aquestes persones han escoltat alguna vegada com sona l'occità? Jo crec que no, i que el que abans era el llemosí, ara és l'occità, o l'iber... Perquè aquesta dels ibers ha estat la burrada més gran que he escoltat en molt de temps sobre el tema, i ausades que se n'han dit de grosses, (o s'han oblidat ja de la tesi del mossàrab, que tan d'èxit va assolir en la dècada dels setanta...). I, a més a més, a qui representen aquests senyors?

            Bé, tot açò que he exposat fins ara, entraria dins del que és previsible, però ara vull centrar-me en dos fets que em semblen preocupants. El primer és les declaracions del Ramon Ferrer, president de l'AVL, de manera personal, buscant una solució al gran problema que ha provocat tot aquest desgavell, i que no és un altre que la definició que el diccionari de la RAE ens dóna del valencià: "Variedad de la lengua catalana, hablada en la mayor parte del antiguo Reino de Valencia", una definició que està vigent des de el franquisme, i que em sembla exacta i rigorosa, peró ai las! anomena allò que no es pot anomenar, la paraula tabú, el dimoni... el català! I això cal fer-ho desaparèixer, com ho han fet sense anar més lluny els governants del PP a l'Aragó, anomenat LAPAO (Lengua aragonesa propia del Àrea Oriental... (sic)) al català que es parla a la franja de Ponent.

            La segona intervenció que volia comentar és la de l'Esteban González Pons, il·lustríssim prohom del Partit Popular a Madrid, de qui no dubte dels seus coneixements, i per això em sap més greu la seua sibil·lina i maquiavèl·lica manera de intervenir a la polèmica, atiant el foc amb veritables bidons de benzina, quan escriu a la seua columna "Tarde de paseo" del diari "Las Provincias" d'ahir mateix les següents afirmacions, que copie literalment sense posar ni afegir res, i per suposat amb la llengua de Cervantes que ell és el primer en defensar per damunt de tot:

           -"Mis abuelos siempre hablaron en valenciano y se volverían a morir si alguien les dijera que lo suyo era "una variedad del catalán"... (sic). I d'escoltar-te a tu parlant sempre en castellà, què em dius? Estarien ben orgullosos, no?

        -"Filológicamente, valenciano y catalán, podrán tener un mismo origen, pero, social y políticamente, son lenguas diferenciadas. Y, en Valencia, aún queremos diferenciarlas más"... (sic). Qui és ell per parlar en nom de tots els valencians?

            -"Es increible que los nacionalistas sostengan en serio que Cataluña es otra nación cuando, a lo largo de la Historia, nunca lo ha sido y a los valencianos se nos ridiculice por defender que hablamos otra lengua cuando, a lo largo de la Historia, siempre lo hemos defendido"...(sic). Una altra vegada el mateix: quins són els que sempre ho han defensat? I el que és més important: Com ho han defensat? Igual que fa ell? Renegant de la seua llengua, que diu voler tant, i parlar la "Lengua del Imperio"?

            Per favor, senyor González Pons, vostès que són tan catòlics i tan "beatos", pense que  han de conèixer les cèlebres paraules del fundador de la seua religió. Li les dic en castellà, per si s'ha oblidat de la nostra llengua; "Por sus hechos los conocereis..."

             No tinc res més que dir, espere que aquestes darreres paraules il·luminen aquelles conciències més febles. Els coneixereu pels seus fets, i ja sabeu el que han fet des de que estan governant-nos en favor del valencià: Boicotejar l'Escola Valenciana i la Música en valencià, promulgar la Llei Wert... i tot el que siga: "Para ofrendar nuevas glorias a España..."

***

Cartell anunciador de les darreres mobilitzacions pel valencià
        
***

2 comentaris:

  1. En efecte, pel seus fets els coneixereu... i el primer per la llengua que parlen. Més defensar el valencià, sisplau, i menys el "valenciano". Quan ho vegem així, ens creurem aquesta gent des de Catalunya. Perquè, com bé diu (per una vegada) González Pons, el "valenciano" és una llengua diferenciada políticament. I tant diferent: que només la defensen els que no parlen valencià, si no és en l'estricta intimitat, vaja...
    Una salutació, una abraçada, i la ratificació del meu suport incondicional als que manteniu viu el valencià lluitant fermament contra aquest poder que governa des de la ignorància i en favor de la ignorància.

    ResponElimina
  2. Ja hem parlat moltes vegades del tema i ho seguirem fent. Amb la resposta de l'Eduard... que més afegir????
    No hem d'abandonar !!!!!!!!!!

    ResponElimina